Vanavond was de Grand Opening van HALF-BAKED, een innovatieve hub waar reststromen van fruit en groenten worden omgezet in halffabricaten, in de Robin Food Hub in Fruitpacking District. Hier wordt een verspillingsvrije voedselketen bloedje serieus genomen. Er was een groot aantal geïnteresseerden aanwezig, waaronder Wethouder Lennart van der Linden.

Cirkel van duurzaamheid compleet

‘Wereldwijd gaat 1/3 van ons voedsel verloren. Zo ontzettend zonde. Daar wilden we wat aan doen,’ vertelt @Okke van Beuge, die samen met Lennart van den Heuvel (Olympic Fruit) HALF-BAKED heeft opgericht.

‘Bij Olympic Fruit hebben we om diverse redenen te maken met reststromen van met name fruit. In het verleden hadden deze reststromen geen bestemming. Nu gebruiken we ze zoveel mogelijk om tot halffabricaten te verwerken. Deze worden vervolgens weer gebruikt om duurzame eindproducten mee te maken,’ vertelt Lennart.

Wat na de productie overblijft, wordt omgezet tot compost. Die gaat naar Buijtenland van Rhoon, waar het gebruikt wordt voor natuurinclusieve landbouw. Zo is de cirkel van duurzaamheid compleet. Tegen 2026 willen ze jaarlijks 10.000 ton aan geredde reststromen verwerken. Wat anders zou eindigen als afval, geven Okke, Lennart en Josimar een tweede leven met HALF-BAKED.

They take food seriously!
Dus houdt deze foodheroes in de gaten.