Dineke van Meeuwen, creatief meesterbrein achter Fruitpacking District, kasrestaurant Café Clementine en innovatieve ondernemers-community Robin Food Hub in Barendrecht. Vrij en creatief denken is haar met de paplepel ingegoten. Én groente en fruit. Hoe kan het ook anders, want haar roots liggen hier. Geboren aan de Rijksstraatweg in Ridderkerk keek ze letterlijk uit op de veilingloodsen van Dutch Fresh Port (toen nog ‘Het Veilingterrein’).

Haar missie: we take food seriously.  

‘Even een stukje terug in de tijd. Mijn vader Thijs was de jongste van 11 kinderen. Er was alleen geld voor de oudste om te studeren. Dus wat deed de rest? Juist, die werd ondernemer. Oom Jan richtte bijvoorbeeld Hagé International op, waar oom Kees en mijn vader op zijn 15e gingen werken. Hij en mijn ooms waren – en zijn – superondernemend, werkten hard en hadden altijd een toekomstvisie. Fruit kwam bijvoorbeeld van steeds verder weg. Zij zagen in dat je meer bereikt als je de taal spreekt.

Dus 1 + 1 = 2: mijn vader leerde Grieks, oom Jan Spaans en oom Kees Italiaans. Hij deelde thuis altijd zijn creatieve ideeën en visie. Een selfmade man die de pitloze druif in Nederland introduceerde. Dat was ontzettend bijzonder. Ik groeide op met deze verhalen en avonturen van het familiebedrijf.’

Spelen tussen de kratten

‘Er kwamen steeds meer nieuwe bedrijven en loodsen bij, en dan gingen we met het hele gezin en de familie naar het openingsfeest. Werd er een nieuw bedrijf opgericht dan dachten we met het hele gezin na over een nieuwe naam en een logo. Mijn vader werkte ook op zaterdag. Ik herinner me levendig dat we dan altijd met z’n allen in de loodsen speelden: met mijn 4 broers, neefjes en nichtjes verstoppertje tussen de kratten.’

Fashion met druiven

‘Toen ik op mijn 18e in Amsterdam Concepts & Brands aan het Amsterdam Fashion Institute ging studeren, gingen mijn eerste concepten en moodboards over druiven, ik moet hier nog steeds om lachen. Na mijn studie ging ik verder in de mode en werkte als freelancer bij creatieve bureaus. Dit deed ik totdat de gemeente Barendrecht en mijn vader in 2019 vroegen of ik mee wilde denken over een nieuwe stadswijk op de grond van mijn familie aan het Station Barendrecht. En of ik dat wilde. Dus toen zijn we gewoon begonnen, en kijk eens waar we nu staan!’