Marly Bonten is, samen met haar enthousiaste crew vrijwilligers, sinds 2022 verantwoordelijk voor de Tuin in Fruitpacking District. Gelegen naast Café Clementine. Inmiddels groeien hier zo’n 130 soorten groente, fruit, eetbare bloemen en andere gewassen. In haar ‘Moestuinhuis’ in de Robin Food Hub verwerkt ze haar oogst tot overheerlijke producten, als bloemenchampagne, siroop, azijn, jam, chutney en ingelegd, gedroogd en gefermenteerd lekkers.

‘Voor Café Clementine hebben we moestuinbakken gemaakt met verse kruiden zoals munt en dille, eetbare bloemen, tuinbonen en aardappelen. Volgend jaar hebben we de eerste oogst rabarber en asperges. Ook geven we workshops wildplukken en moestuinlessen.’

Wat voor landbouw?

Opgegroeid met een zelfvoorzienende oma én opgeleid aan de Permacultuur School is ze een voedselbos expert. Én expert op het gebied van regeneratieve landbouw. En syntropische landbouw. Wat voor landbouw? Inderdaad, wat betekent dat allemaal? In het kort dat ze samenwerkt met de natuur om een betere wereld te maken voor mensen, dieren en planten. Om op een gezonde manier een ecosysteem te ontwikkelen dat voorziet in onze behoefte aan voedsel, energie en gemeenschapszin.

Zoveel mogelijk diersoorten

Marly kan er uren over praten: ‘Biodiversiteit is de aanjager van Fruitpacking District. Door bomen en gewassen te planten, trekken we zoveel mogelijk diersoorten aan. We experimenteren met klimplanten en nestkasten voor huismussen, vleermuizen en zwaluwen. En een wadi – een ondiepe poel die regenwater opvangt – waar moerasplanten groeien. Hier komen kikkers en egels op af. Ook creëren we ‘rommelhoekjes’, hoopjes met hout, waar bijen en insecten dol op zijn. We hebben al fazanten en hazen gespot en zelfs een torenvalk. Dat is genieten.’

Verandering aan het begin van de keten

‘We zijn vervreemd geraakt van onze zelfvoorzienendheid. Er bestaan bijvoorbeeld wel zo’n 1.500 soorten groente. Een stuk meer dan de 20 soorten die je in de supermarkt tegenkomt. Dit gaat ten koste van biodiversiteit, natuur en landschap. En zorgt voor verspilling aan het einde van de keten. Het is geweldig dat ondernemers zich inzetten om buitenbeetjes te redden en voedselverspilling tegengaan, maar de échte verandering moet plaatsvinden aan het begin van de keten.. Dan pas kunnen we echt een verschil maken.’

Natuurinclusieve stadswijk

Ook in de toekomst houden we de biodiversiteit hoog in Fruitpacking District, door bijvoorbeeld aan alle appartementengebouwen diepe borders te maken met eetbare planten voor mensen en dieren. Deze biodiverse aanpak trekken we door naar de parken en groene pleinen. We zijn al druk bezig met plannen maken voor deze natuurinclusieve stadswijk.’