Het duurt nog even voordat de eerste bewoners de sleutel krijgen van hun woning in De Stationstuinen. Maar het centrale deel van het gebied, Fruitpacking District, wordt al behoorlijk concreet. Er is alle aanleiding om op zaterdag 3 juni tijdens het Fruitpacking District Festival dingen te laten zien en proeven van deze nieuwe omgeving.

Fruitpacking District wordt door ontwikkelaar Emborion ontworpen op een terrein waar honderd jaar lang is gehandeld in groente en fruit. Dat verleden is het uitgangspunt voor de wijk, legt Dineke van Meeuwen uit. Zij heeft de afgelopen jaren onder de naam Verse Grond activiteiten opgezet in het gebied. Door Café Clementine, de padelbanen, de moestuin en plekken voor startende bedrijven, weten steeds meer mensen de weg te vinden naar het gebied.

Wijk
Dineke van Meeuwen omschrijft de nieuwe wijk als ‘een stoer gebied’. En daar is alle aanleiding voor, zegt ze. “De economie van Dutch Fresh Port is groter dan die van Schiphol. Dat is ontzettend stoer voor een dorpje als Barendrecht.” Met de toevoeging van woningbouw en voorzieningen wordt het een gemengd gebied. “Fruitpacking District wordt een plek waar je op 10 minuten lopen alles kunt vinden.”

Het idee is dat de grootschalige woningbouw hand in hand gaat met aandacht voor gezonde voeding. ‘Voedsel is leven’, iedereen moet immers eten, ook de bewoners van Fruitpacking District in het hart van de agri-food sector. Dat biedt gelijk de kans om mensen met elkaar en hun omgeving in contact te brengen. “Er zijn plannen voor een versmarkt waar groente en fruit te koop is en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Festival
Er wordt nog geen eerste paal geslagen, maar op zaterdag 3 juni is er genoeg te doen tijdens het Fruitpacking District Festival. Het is de seizoensopening voor de vele activiteiten die hier plaatsvinden.

Emborion collega’s Marjolein Smits van Oyen, Iris Martin en Lieke van der Wel hebben een programma samengesteld met workshops en muziek. Verschillende startende bedrijfjes laten hier zien wat ze te bieden hebben. Ze staan er onder meer met natuurwijn, duurzame bloemen, vintage meubels en geklaarde boter. Kinderen kunnen knutselen met restproducten. Er zijn workshops fermenteren en wilde champagne maken. Bezoekers kunnen mee met een wandeling om eetbare bloemen te plukken. Ook zijn er clinics padel en freerunning en bij de buitenbar draait een DJ. Alles vindt plaats rond Café Clementine aan de Spoorlaan 7.

Meedenken
Bezoekers van het festival worden uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van de wijk. De eerste fase van Fruitpacking District ontwikkelt Emborion samen met ERA Contour en bestaat uit circa 550 woningen. “We willen van de mensen weten hoe ze willen wonen in de toekomst. Welke indeling vinden ze ideaal en wat voorvoorzieningen zouden ze graag zien? Als wij dat weten, dan kunnen we daarop inspelen”, legt Dineke van Meeuwen uit. Architecten en ontwerpers zijn van 11 tot 15 uur aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan.

Vanaf juli komen er klantenpanels voor toekomstige bewoners waarbij nog meer op de details wordt ingegaan. Daarvoor kunnen mensen zich op 3 juni al aanmelden.

Het Fruitpacking Distict Festival wordt zaterdag 3 juni van 11 tot 19 uur gehouden rond Café Clementine, Spoorlaan 7 in Barendrecht.