In de lange aanloop naar de nieuwe woonwijk de Stationstuinen in Barendrecht (3500 huizen) is er op het voormalige veilingterrein naast het NS-station Barendrecht volop vertier. Marjolein Smits van Oyen, ontwikkelmanager bij Emborion is verantwoordelijk voor de placemaking en daarmee het zomerprogramma, legt uit.

Wat staat er te gebeuren?

Zo lang er niet gebouwd wordt, kunnen we hier allerlei activiteiten doen. Deze zomer organiseren we een buitenbioscoop, openen we Clementine’s Beergarden, is er een mogelijkheid om te sporten zoals padel en freerunning en organiseren we diverse kinderbezigheden.

Een Beergarden? Die kennen we van Rotterdam: de Biergarten.

De Beergarden is niet te vergelijken met die in Rotterdam. De Beergarden is de uitvalsbasis van Café Clementine, met een borrel menu en diverse bieren, wijnen, sappen en dranken.  Van donderdag tot en met zaterdag is Clementines Beergarden geopend, tot 1 oktober als het terrasseizoen voorbij is. Elke vrijdag is er een dj. De Beergarden is een laagdrempelig concept waar we steeds meer mensen en bedrijven uit de buurt op af zien komen.

Buitenbioscoop

Vorig jaar organiseerde we voor het eerst de buitenbioscoop. Dat was een groot succes. Ook dit jaar hopen we erop een mooi publiek aan te kunnen spreken. Per film kunnen we circa 300 bezoekers kwijt. Joost Maaskant, die in Rotterdam met de Pleinbios is gestopt, doet bij ons de productie. De eerste film is op woensdag 23 augustus te zien.

Hoe lang mogen jullie eigenlijk blijven?

Zeker nog een paar jaar. Café Clementine zal uiteindelijk verhuizen naar de nieuwbouw. De oude loodsen zullen in de toekomst dienst gaan doen als de nieuwe kas van Clementine. Dat zal echter nog wel even duren en tot die tijd blijft Café Clementine in de huidige kas.

Hoe gaat het eigenlijk met de ontwikkeling van Fruitpacking District?

De planning is dat de verkoop van de eerste fase van de wijk eind volgend jaar gaat starten.

Wanneer is de wijk dan helemaal af?

Fruitpackingdistrict is een langjarenproject. Zeker de komende 10 jaar zijn we hier nog bezig, als het niet langer is. Alles is afhankelijk van de markt en andere ontwikkelingen.

De strategische placemaking wordt uitgevoerd door PlaceM